Gelaagd glas

Gelaagd glas valt onder veiligheidsglas

Gelaagd glas, dat wordt geproduceerd door twee of meer lagen vlakglas en met één of meer kunststof tussenlagen. De tussenlaag is van polyvinylbutyral (PVB), die in de fabriek met warmte en druk wordt aangebracht. De tussenlagen zorgen ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar wordt gehouden. Hierdoor ontstaan er geen gevaarlijke scherven of openingen in het glas en is er dus geen risico op ernstig persoonlijk letsel.

Veiligheidsklassen:

Het dunste type gelaagd glas 33.1 (6,4 mm) behaalt al klasse 2(B)2 volgens NEN-EN 12600. Dit is de meest voorkomende veiligheidsklasse om personen tegen lichamelijk letsel door ongelukken met glas te beschermen. Vanaf gelaagd glas 33.2 (6,8 mm) kan de hoogste klasse 1(B)1 gehaald worden. Voor veiligheidsglas is de Nederlandse norm NEN 3569. De tussenlaag folie moet minimaal 0,38 mm zijn.

 Gelaagd isolatieglas

Standaard gelaagd glas is niet isolerend. U kunt het combineren met nog een isolatieglasplaat, gehard of gelaagd.

Gehard glas als het breek valt het in kleine stukjes uit elkaar, maar breek minder snel dan gelaagd glas. gelaagd glas breekt ook maar door de folie blijft het aan elkaar zitten.

Verschillende soorten Isolatieglas.

Een aantal combinaties van maataanduiding. Hoe groter de ruit hoe dikker het glas.Bijv. Met een coating lagen Zilver en Metaaloxiden. Gasvulling tussen de glasplaten krypton of argon.

  • Gehard 4mm – gelaagd 33.1 of 33.2
  • Gehard 5mm  – gelaagd 33.2 of 44.2
  • Gelaagd 33.1 – gelaagd  33.1 of 44.2.
  • Wat betekend 33.1 2x glasplaat van 3mm daartussen 1 laag folie.
  •  33.2  betekend 2x glasplaat van 3mm daartussen 2 lagen folie.

Gelaagd glas toepassen.

Wanneer is gelaagd glas wettelijk verplicht. Ruiten die onder de borstwering vallen.  dat is 85 cm. Dus als het glas lager zit dan 85 cm onder het kozijn is gelaagd glas noodzakelijk omdat het glas dicht bij de grond zit. Als je valt of struikelt en tegen het glas aankomt wordt dit belet door het gelaagde glas dat je er niet doorheen valt.

Voordelen van gelaagd glas  

Inbraak vertragend. Kans op lestel is een stuk kleiner. Gelaagd glas is overal toe te passen. In huizen, balustrades, winkelruiten en relingen. Gelaagd glas bied ook een geluidwerend effect en wordt vaak gebruikt voor tussenwanden.

Diefstal in winkels.

Gelaagd glas is ook inbraakvertragend of inbraakweerend. Het glas blijft zitten door de folie, dus erg lastig om er dooreen te komen.

 

 

                                                                  

Offerte aanvragen