Gehard glas valt onder veiligheidsglas
Gehard glas is enkel glas, dat gehard is onder een temperatuur van ongeveer 600 °C. Het proces is extreem verhitten en daarna snel afkoelen. Door dit proces is de ruit tot wel vijf keer sterker dan regulier glas. Wanneer het glas (toch) zou breken, valt het uit elkaar in zeer kleine scherfjes, wat de kans op verwonding aanmerkelijk verkleint. Waar wordt gehard glas veel toegepast. Bijv. zwembaden, sporthallen en trappenhuizen. Particulieren kiezen voor gehard glas wanneer er bijvoorbeeld een glazen scheidingswand in de woonkamer moet worden geplaatst, maar ook bij glazen deuren en douchecabines, douchedeuren.
Wat zijn de voordelen
- Valt in kleine stukjes als het glas breek.
- Het is vijf keer sterker dan regulier glas.
- Kan beter tegen (mechanische) schokken.
- Inbraakwerend, het is immers moeilijker te breken.
Zonnestraling of vrieskou. Gehard glas is ook beter bestand tegen spanningen veroorzaakt door temperatuurverschillen. Gehard glas is dus een uitstekende oplossing wanneer een glasconstructie veilig moet zijn, om het risico op verwonding bij eventuele breuk te voorkomen.
Het verschil tussen gelaagd en gehard glas
Wat verstaan we onder veiligheidsglas. Een bepaald gevoel van veiligheid kan beschermen of de veiligheid vergroten. Gelaagd glas is niet het zelfde als gehard glas. Over wat voor soort glas praten we dan. Het verschil zit in het breken van het glas. Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten, die met elkaar zijn verbonden door een transparante en onzichtbare tussenlaag van folie=kunststof.Bij het breken blijft het aan elkaar zitten door de folie. Gehard glas valt uiteen in allemaal kleine stukjes.Bijv. Een voorruit van een auto is gemaakt van gelaagd glas en een bushokje weer van gehard glas. Iedereen kent dit wel.
Diktes van gehard glas
Gehard glas met diktes van 4, 5, 6, 8, 10. Extra diktes ook verkrijgbaar 12, 15 en 19 mm.